Szeretettel köszöntelek a Csorvás Békés Megye klub. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
szilasi ilona
Csorvás Békés Megye klub. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csorvás Békés Megye klub. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
szilasi ilona
Csorvás Békés Megye klub. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csorvás Békés Megye klub. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
szilasi ilona
Csorvás Békés Megye klub. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Csorvás Békés Megye klub. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
szilasi ilona
Csorvás Békés Megye klub. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1989-BEN DAVID BAILEY, A klinikai farmakológia (a gyógyszerek emberre gyakorolt hatásának tanulmányozása) kutatója véletlenül karrierje talán legnagyobb felfedezésébe botlott, londoni laboratóriumában, Ontarióban. Az utólagos teszt megerősítette megállapításait, és ma már valójában nincs kétség afelől, hogy igaza volt. "A legnehezebb az volt, hogy a legtöbb ember nem hitt az adatainknak, mert annyira váratlanok voltak" - mondja. "Soha nem mutatták ki, hogy egy étel ekkora kábítószer-interakciót eredményezne, mint ez, soha."
Ez az étel grapefruit volt, egy látszólag hétköznapi gyümölcs, amely valójában bármi más, csak nem hétköznapi. A grapefruit felfedezésének pillanatától kezdve igazi furcsa volt. Útja egy olyan helyen kezdődött, ahová nem tartozott, és egy olyan laboratóriumban kötött ki, ahol nem nő. A pokolba, még a névnek sincs semmi értelme.
A CITRUSFÉLÉK CSALÁDJA Ázsia melegebb és párásabb részein honos. A jelenlegi elmélet szerint valahol öt-hat millió évvel ezelőtt az összes citrusfajta egyik szülője külön fajokká szakadt szét, valószínűleg az éghajlat némi változása miatt. Három citrusfélék terjednek széles körben: a citrom, a pomelo és a mandarin. Többen Ázsiában és a Csendes-óceán déli részén szétszóródtak, köztük a kaviárszerű ausztrál ujjmesz , de történetünk szempontjából ez a három citrusfaj messze a legfontosabb.
Azon furcsaságok kivételével, mint az ujjmesz, az összes többi citrusfélék természetes és hosszú idő előtt mesterséges keresztezésből származnak, majd keresztezik a keresztezett fajokat, és így tovább.Keverjen össze bizonyos pomelókat és bizonyos mandarint, és savanyú narancsot kap. Keresztezd a savanyú narancsot egy citrommal, és kapsz egy citromot.Kicsit olyan, mint az alapszínek keverése és újbóli keverése. A grapefruit a pomelo - egy alapgyümölcs - és egy édes narancs keveréke, amely maga a pomelo és a mandarin hibridje.
Mivel ezek az alapgyümölcsök mind Ázsiában őshonosak, a hibrid citrusfélék túlnyomó többsége szintén Ázsiából származik. A grapefruit azonban nem az. Valójában a grapefruitot először egy külföldön találták meg, Barbadoson, valószínűleg az 1600-as évek közepén. A grapefruit korai napjait rejtély sújtja.Citrusfákat nyugodtan telepítettek az európaiak Nyugat-Indiában, hibridek kerekedtek fel mindenfelé, és nagyon kevés dokumentáció állt rendelkezésre arról, hogy ki mit ültetett és melyik keveredett össze. A citrusfélék természetesen hibridizálódnak, ha két fajtát ültetnek egymás mellé. Az óvatos termelők még az 1600-as években is olyan taktikákat alkalmaztak, mint a térköz és az oltás (amelyben az egyik fa egy része a másik alanyához van rögzítve), hogy elkerüljék a hibridizációt.Nyugat-Indiában akkoriban senki nem zavarta. Csak cuccokat ültettek.
Néha nem nagyon működött. Számos citrusfajta, mivel túlzottan beltenyésztett, magból termesztve nem is hoz termőfát. De máskor a véletlenszerű véletlen valami különlegeset eredményezhet. A grapefruit valószínűleg egy ilyen. A „valószínűleg” szó azért indokolt, mert a grapefruit története egyik sem különösebben egyértelmű. A probléma része, hogy a „grapefruit” szót még az 1830-as évekig sem jegyezték fel, legalábbis egyetlen fennmaradt dokumentumban sem.
A grapefruit eredete nem egyértelmű, de úgy tűnik, Barbadosra mutat.Előtte valószínűleg „árnyékként” ismerték, ami különösen zavaró, mert az árnyék a pomelóra is használt szó. (A szó valószínűleg egy kereskedő nevéből származik, egy Philip Chaddock kapitány nevéből, aki esetleg behozta a pomelót a szigetekre.) Nagyobb, savasabb, különösen vastag héjú citrusféléként a pomeló az, ami megkeseríti az összes követendő keserű citrusfélét, beleértve a grapefruitot is. A barbadosi gyümölcsök legkorábbi és legjobb történetében, amelyet Griffith Hughes írt 1750-ben, számos szokatlan hibrid leírása található, amelyek Barbadost szemetelték. Ezek közé a fák közé tartozik az árnyék, egy fa, amelyet „arany narancssárgának” nevezett, és egy fát, amelyet „Tiltott gyümölcs” fának nevezett. Ez utóbbit jellemezte Hughes a legfinomabbnak, és amikor a grapefruit végül könnyen Nyugat-India indulóinak leghíresebb és legnépszerűbb citrusává vált, széles körben úgy gondolták, hogy egykor a Tiltott Gyümölcs nevet viseli.
Kiderült, hogy ez csak vágyálom lehetett. Néhány valóban megszállott kutató éveken át kutatta a citrusfélék levélformáinak és gyümölcsszíneinek korlátozott, évszázados leírásait, és arra a következtetésre jutott, hogy e három érdekes nevű gyümölcs közül az árnyékban a pomelo volt, az aranysárga valójában a grapefruit és a Tiltott gyümölcs valójában valami egészen más volt, valami más kereszt, amelyet a kutatók úgy gondolnak, hogy Saint Luciántaláltak meg, még 1990-ben.
Ha mindezen nevekről beszélünk, beszéljük meg a „grapefruit” szót. Általánosan elmondható, hogy a szó abból ered, hogy a grapefruit fürtökben nő, mint a szőlő.Nagyon jó esély van arra, hogy ez nem igaz. 1664-ben egy Wouter Schouden nevű holland orvos ellátogatott Barbadosra, és az ott mintavételezett citrusféléket „éretlen szőlőnek ízlelőnek” minősítette. 1814-ben John Lunan, jamaicai brit ültetvény és rabszolgatulajdonos arról számolt be, hogy ezt a gyümölcsöt „a szőlő ízével való hasonlósága miatt” nevezték el.
Ha arra gondolsz, hogy a grapefruit nem hasonlít a szőlőhöz, akkor nem tévedsz. Azt is dokumentálják, hogy Barbadoson 1698-ig nem volt szőlőszőlő. Ez az egyik elmélet szerint azt jelenti, hogy a szigeten sok ember nem igazán tudta volna, milyen ízű a szőlő.Egyetlen őshonos szőlőszerű növényük a tengeri szőlő, amely a Karib-tenger egész területén nagy számban terem, de egyáltalán nem szőlő. A hajdina családjába tartozik, de olyan gyümölcsfürtöket eredményez, amelyek nagyon hasonlítanak a szőlőhöz, de nem különösebben ízletesek. Valójában elég savanyúak és kissé keserűek, nem ellentétben a grépfrúttal.
A citrus olyan könnyen hibridizál, hogy kétségtelenül több ezer fajta van a vadonban és a termesztésben.
Ez nagyrészt találgatás, szinte az egész, mert a citrusfélék egy kellemesen kaotikus gyümölcskategória.Olyan könnyen hibridizálódik, hogy a vadonban és a termesztésben kétségtelenül több ezer, talán több különálló citrusfajta létezik. Ezek egy része, például a grapefruit, a klementin vagy a Meyer citrom, megragad és népszerűvé válik. Hihetetlenül nehéz megpróbálni kitalálni, hogy pontosan honnan jöttek, főleg, ha nem a közelmúltban jöttek létre egy gyümölcstermesztő laboratóriumban.
Az Odet Philippe nevű franciának általában az az érdeme, hogy az grapefruitot az amerikai szárazföldre hozta az 1820-as években. Ő volt az első állandó európai telepes a floridai Pinellas megyében, ahol a mai Szentpétervár * fekszik. (Számos próbálkozás kellett hozzá; sem a mocsári ökológia, sem az őslakosok nem akarták különösebben őt.) A grapefruit volt Philippe kedvenc citrusgyümölcs, és hatalmas ültetvényeket ültetett belőle, és oltóanyagokat adott szomszédainak, hogy maguk is megtermelhessék a gyümölcsöt . (Úgy gondolják, hogy Phillippe fekete volt, de rabszolgákat is vásárolt és birtokolt.) 1892-ben egy Kimball Chase Atwood nevű Mainer, miután sikert ért el a New York-i biztosítási világban, a 265 hektáros erdőbe költözött. Tampa Bay-t megvette. Atwood földig égette az egészet és elkezdett cuccokat ültetni, és hamarosan kedvenc termésének, a grapefruitnak szentelte a földet. A haver 16 000 grapefruitfát ültetett .
A grapefruit azonban vad, és vad akar maradni. 1910-ben az Atwood egyik dolgozója felfedezte, hogy az egyik fa rózsaszínű grépfrútot terem; addig a floridai grapefruitok mind belül sárga-fehérek voltak. Óriási siker lett, ami a Ruby Red grapefruit szabadalmaztatásához vezetett 1929-ben. Hamarosan az Atwood a világ legnagyobb grapefruit-termelőjévé vált, amely luxusnak számító terméknek szállította a jogdíj és az arisztokrácia számára.
1835-ben egy brutálisan hideg időjárási ciklus megölte az újonnan fellépő citrusipart Karolinákban és Grúziában, és az ipar úgy döntött, hogy dél felé halad, ahol soha nem fázott meg. Dél-Florida azonban meglehetősen ellenséges hely lehet. A polgárháború idejére Florida népessége a legalacsonyabb volt a déli államok közül, és még ez is az északi szakaszán csoportosult. A citrusligetek odalent arra csábítottak bárkit, hogy még a rázó, párás, mocsaras, hurrikán által sújtott, maláriás régióval is foglalkozzon. Az 1800-as évek végén vasútvonalakat építettek, hogy ezt a citrusféléket - és ennek a hatalmas része a grapefruit volt - szállítsák az ország többi részébe és azon túlra is. Az egyik ilyen vasutat még narancssárga övezetnek is hívták.
A citrusfélék és különösen a grapefruit túlméretezett szerepet játszanak Florida fejlődésében.A vasút több ember számára is elérhetővé tette Dél-Floridát, és az 1920-as években a fejlesztők elkezdték felkapni az állam darabjait, és napsütéses vakációként eladni őket. Ez működött, és az állam lakossága megduzzadt. Florida, amilyen ma ismerjük, a citrusfélék miatt létezik.
A grapefruit a következő évtizedekben is megőrizte népszerűségét, amihez hozzájárult a Grapefruit Diet, amelynek az 1930-as évektől kezdve időszakos népszerűségi hullámai voltak. (Sok ilyen étrendből a rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrend fő részeként a grapefruit fogyasztása volt szükséges. Valószínűleg működik, mivel napi 500 kalória fogyasztása általában fogyást eredményez, de széles körben nem biztonságos.) A grapefruit régóta összefüggésben áll Egészség. Még az 1800-as években és azelőtt is a Karib-tenger gyümölcseinek korai krónikásai szerint ez jó neked.Talán valami keserű, savanyú és édes kombinációról van szó, amely homályosan gyógyszeresnek tűnik.
Ez különösen ironikus, mert a grapefruit, amint Bailey is megmutatná, valójában a modern orvoslás egyik legpusztítóbb ellensége az egész élelmiszer-világon.
BAILEY többek között A KANADAI kormánnyal együttműködve különböző gyógyszereket tesztel különböző körülmények között, hogy lássa, hogyan reagálnak rájuk az emberek. 1989-ben a felodipin nevű vérnyomás elleni gyógyszeren dolgozott, és megpróbálta kideríteni, hogy az alkohol befolyásolja-e a gyógyszerre adott reakciót. Az ilyesmi tesztelésének nyilvánvaló módja az, hogy van egy kontrollcsoport és egy kísérleti csoport - olyan, amelyik a gyógyszert alkohollal veszi fel, és amelyik vízzel vagy egyáltalán nem veszi be. A jó klinikai tudomány azonban kéri, hogy a vizsgálat legyen kettős-vak - vagyis mind a tesztelő, mind az alanyok nem tudják, melyik csoportba tartoznak. De hogyan leplezheti le olyan alaposan az alkohol ízét, hogy az alanyok ne tudják, hogy isszák?
"Valóban Barbara feleségem és én voltunk, egy szombat este úgy döntöttünk, hogy mindent megpróbálunk a hűtőben" - mondja Bailey. Gyógyszeripari pia-t kevertek mindenféle lével, de semmi sem működött igazán; az alkohol mindig átjött. - Végül a legvégén azt mondta: - Tudod, van egy doboz grapefruitlé. Miért nem próbálod meg? Golly-val nem tudhatná megmondani! - mondja Bailey. Ezért úgy döntött, hogy kísérleti alanyainak ad egy koktélt alkoholt és grapefruit-levet (agár, ha vodkával készítik), kontroll csoportjának pedig egy pohár hamisítatlan grapefruit-levet.
A vakítás működött, de a tanulmány eredményei ... furcsák voltak. A csoportok között volt egy kis különbség a vérnyomásban, ami nem is olyan szokatlan, de aztán Bailey megvizsgálta a gyógyszer mennyiségét az alanyok véráramában. "A szint körülbelül négyszer magasabb volt, mint amire számíthattam volna az általuk szedett adagoknál" - mondja. Ez mind a kontroll, mind a kísérleti csoportokra igaz volt. Bailey minden lehetséges dolgot megvizsgált, ami rosszul eshetett - az ábráit, hogy a gyógyszerész rossz adagolást adott-e neki -, de semmi sem történt. Kivéve a grapefruit juice-t.
A klinikai vizsgálat során a grapefruit valamit elcsavart, és jól elcseszett.
Bailey először egy új elméletet tesztelt magán.Felodipinnek valójában nincsenek nagy hatásai, ezért úgy gondolta, hogy biztonságos lesz, és kíváncsi volt."Emlékszem a kutatónővérre, aki segített nekem, szerinte ez volt a legostobább ötlet, amit valaha hallott" - emlékezik vissza. De miután bevette a grapefruit és felodipin koktélt, vérkeringése azt mutatta, hogy ötször annyi felodipin van a rendszerében, mint kellett volna.Több teszt megerősítette. A grapefruit valamit elcseszett, és jól el is csavarta.
Végül Bailey vezetésével az erőfeszítés egyértelművé vált. Az emberi testnek vannak mechanizmusai a gyomorban végződő dolgok lebontására. Az egyik a citokróm P450, az enzimek csoportja, amelyek rendkívül fontosak a különféle anyagok inaktív formákká történő átalakításában. A gyógyszergyártók ezt figyelembe veszik az adagolásukban, amikor megpróbálják kitalálni, hogy mi az úgynevezett gyógyszer biohasznosulása, vagyis mennyi gyógyszer jut a véráramba, miután az enzimek kesztyűjét futtatja a gyomorban. A legtöbb gyógyszer esetében meglepően kevés - néha csak 10 százalék.
A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarin nevű vegyületeket, amelyek célja a gyümölcs védelme a gombás fertőzések ellen. Ha grapefruitot fogyaszt, ezek a furanokumarinok offline állapotba hozzák a citokróm P450 enzimeket. Nincs visszatérés. A grapefruit erőteljes, és ezek a citokrómák donezo. Tehát a test, amikor grépfrúttal találkozik, alapvetően sóhajt, feldobja a kezét, és teljesen új citokróm P450 sorozatokat kezd gyártani. Ez több mint 12 órát vehet igénybe.
Ez meglehetősen hirtelen elveszi a test egyik fő védekező mechanizmusát. Ha például 10 százalékos biohasznosulású gyógyszere van, akkor a gyógyszergyártók, feltételezve, hogy ép citokróm P450-ek vannak, felírják Önnek a ténylegesen szükséges gyógyszer 10-szeresének megfelelő mennyiséget, mert ilyen kevés valóban eljut a véráramába. De grapefruit jelenlétében, a citokróm P450 nélkül nem kapja meg a gyógyszer 10 százalékát. 100 százalékot kapsz.Túladagol.
És ehhez a hatáshoz nem kell túlzott mennyiségű grapefruitlé: Egy pohárnál kevesebb is elegendő lehet, és úgy tűnik, hogy a hatás nem változik, amíg eléri ezt a minimumot.
Ezen a ponton semmi sem rejtély, és megdöbbentően gyakori. Itt van egy rövid és hiányos lista néhány gyógyszerről, amelyekről a kutatás azt jelzi, hogy a grapefruit elcseszi:
Ezen esetek némelyikében a grapefruit-interakció nem jelent nagy problémát, mert biztonságos gyógyszerek, és még a szokásos adagok többszöröse is nem különösebben veszélyes. Más esetekben ez rendkívül veszélyes. "Szép számmal vannak olyan gyógyszerek, amelyek nagyon súlyos mellékhatásokat okozhatnak" - mondja Bailey. "Veseelégtelenség, életveszélyes szívritmuszavar, emésztőrendszeri vérzés, légzési depresszió." A szívritmuszavar összekeveri a szív pumpálását, és ha abbahagyja a pumpálást, a halálozási arány körülbelül 20 százalék. A statisztikák alapján nehéz megmondani, de minden bizonnyal biztosnak tűnik, hogy az emberek meghaltak a grapefruit elfogyasztása miatt.
A grapefruit sokféle gyógyszerrel lép kölcsönhatásba, ami súlyos mellékhatásokat okozhat.Ez még veszélyesebb, mert a grapefruit az idősebb amerikaiak kedvence. A grapefruit íze, ez a védjegy keserűsége olyan erős, hogy átvághatja az öregedett szájpadlás csökkent érzékenységét, ízt nyújtva azoknak, akik nem nagyon kóstolhatnak meg sok más ételt. Az idősebb amerikaiak pedig sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek be különféle tablettákat, amelyek közül néhány kölcsönhatásba léphet a grapefruittal.
Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem tesz figyelmeztetést számos olyan gyógyszerre, amelyekről ismert, hogy negatív kölcsönhatásba lépnek a grapefruittal. A Lipitor és a Xanax figyelmeztetéseket tartalmaz erre vonatkozóan az FDA hivatalos ajánlásaiban, amelyeket online talál, és általában minden vényhez mellékelik. De a Zoloft, a Viagra, az Adderall és mások nem. "Jelenleg nincs elegendő klinikai bizonyíték ahhoz, hogy a Zoloft, a Viagra vagy az Adderall megkövetelje a grapefruit juice kölcsönhatásának felsorolását a gyógyszer címkéjén" - írta az FDA képviselője e-mailben.
Ez nem általánosan elfogadott következtetés.Kanadában, ahol Bailey él és dolgozik, a figyelmeztetések egyetemesek. "Ó, igen, a vényköteles palackokon van, a betegtájékoztatóban" - mondja. "Vagy van egy sárga matricájuk, amely azt írja:" Kerülje a grapefruit fogyasztását, amikor ezt a gyógyszert szedi. "
De az Egyesült Államokban a páciensek semmiképpen sem tudják, hogy sok, rendkívül elterjedt gyógyszert egyáltalán nem szabad túlzottan gyakori gyümölcs mellett fogyasztani. Nem világos, hogy a beteg várhatóan tudja-e, hogy a grapefruit kölcsönhatásba lép számos gyógyszerrel. A pácienseknek minden lehetséges konfigurációban a „szedett drogot” kell-e keresniük az „étellel”? Az FDA csak azt javasolja, hogy a betegek beszéljenek orvosukkal az élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatásokról, és ez sok alapot jelenthet.
A gyümölccsel eredendően nincs semmi baj, de a grapefruit-gyógyszer kölcsönhatásról mindenkinek tudnia kell.
Ez az interakció egyébként úgy tűnik, hogy hatással van az összes keserű citromra - azokra, amelyek örökölték az árulkodó tangot a pomelótól. Savanyú narancs. Mész is.De valószínűtlen, hogy bárki iszna annyi savanyú narancs- vagy lime-levet, hogy ennek hatása legyen, tekintettel arra, hogy mennyire savanyú. A grapefruit viszont jóval kellemesebb nagy adagokban.
Bailey, bár nem különösebben szereti a grapefruitot, megjegyzi, hogy a gyümölccsel eredendően nincs semmi baj. Rengeteg igazán hasznos, egészséges cucc van egy grapefruitban, különösen a C-vitamin, amelyet ásóban tartalmaz. Csak azt állítja, hogy abban az időben, amikor az amerikaiak több mint fele naponta több tablettát vesz be, és 20 százaléka öt vagy annál többet szed, a grapefruit-gyógyszer kölcsönhatásról mindenkinek csak tudnia kell.
Az Egyesült Államok több grapefruitot termel, mint bármely más ország, Floridából és most Kaliforniából is (és másutt, bár kisebb mennyiségben). Az iparág nincs tisztában ezzel a kérdéssel. Valójában a citrusfélék termelői több mint egy évtizede dolgoznak a grapefruit különböző fajtáin, amelyek nem zavarják a gyógyszereket. De az iparnak sürgetőbb problémái vannak, különösen a huanglongbing vagy citruszöldülés nevű betegség, amely pusztítja a ligeteket, és a citruslobbi biztosan nem akar több gyógyszert, amely a „Ne szedje együtt grapefruittal” felirattal.
A grapefruit szüleitől kezdve, a világ egyik felén, egy szigeten rejlő, nagyrészt titokzatos születésétől kezdve szokatlan utat tett meg a modern világban. Ez táplálta Dél-Florida növekedését és fejlődését, számos kísérletet tett az egészséges táplálkozásra, és szinte biztosan megölt embereket. Mégis finom és üdítő.
* Javítás: Ez a történet eredetileg arra utalt, hogy Tampa Pinellas megyében van. Hillsborough megyében van.
Forrás: https://www.atlasobscura.com/articles/grapefruit-history-and-drug-interactions
|
|
szilasi ilona 4 napja új blogbejegyzést írt: Boldog Békés Karácsonyt!
szilasi ilona 3 hete új blogbejegyzést írt: Kutatásaiért hálás a világ.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!